Rekenkamers

 
Alle gemeenten hebben sinds begin van deze eeuw een eigen rekenkamer(commissie). Vanaf het begin ben ik betrokken: als lid, opdrachtonderzoeker en evaluator.

 

Momenteel ben ik voorzitter van de Rekenkamer Venlo, en rekenkamerdirecteur in de gemeente Beuningen.

 

Bij Dossiers (Lokaal bestuur) vind je mijn publicaties over rekenkamers.


Rekenkamer Venlo

 

Sinds november 2018 ben ik extern lid van de Rekenkamer Venlo, en per 1 april 2021 heb ik het voorzitterschap overgenomen. Op onze pagina van de gemeentelijke website vind je meer informatie over ons werk.

Rekenkamer Beuningen

 

Sinds 2013 ben ik Rekenkamerdirecteur in de gemeente Beuningen. Op de website van het Beuningse gemeentebestuur is de rekenkamer ook te vinden.

Evaluatie rekenkamers

 

Met enige regelmaat word ik ingeschakeld voor (een bijdrage aan) de evaluatie van een gemeentelijke rekenkamer. Natuurlijk kijk ik dan naar de onderzoeksmatige kwaliteit van de gepubliceerde onderzoeksrapporten en beoordeel ik of ze zorgvuldig zijn in hun werkwijze en processen. Maar minstens zo belangrijk zijn de kansen en mogelijkheden om meer impact te hebben als rekenkamer. Dat begint altijd bij een goede relatie met de gemeenteraad, die je als rekenkamer geacht wordt te ondersteunen in zijn controlerende rol; maar wel altijd in onafhankelijkheid, om geen speelbal van de politiek te worden.

 

Zie bijvoorbeeld hier de raadsbehandeling van mijn evaluatie van de Rekenkamer Leeuwarden in juli 2018.

Rekenkamer Maastricht

 

Van 2006 tot 2018 was ik (twee volle termijnen) lid en vervolgens voorzitter van de Rekenkamer Maastricht. U vindt alle rapporten op de website.