Onderwijs

 

Mijn onderwijsactiviteiten richten zich op:

- politiek-bestuurlijke besluitvorming

- lokaal en regionaal bestuur

- beleid en beleidsevaluatie.

 

Behalve gastcolleges aan universiteiten, bij de NSOB en diverse opleidingsinstituten doe ik mijn onderwijs vooral bij:


Universiteit Maastricht

 

Sinds 2014 ben ik voor 1 dag in de week als bijzonder hoogleraar Lokaal en regionaal bestuur verbonden aan de Universiteit Maastricht. Twee jaar heb ik een onderzoeksvak voor studenten gegeven, waarin we vergelijkend onderzoek deden in gemeenten in Nederland (Valkenburg), Duitsland (Übach-Palenberg), Vlaanderen (Riemst) en Wallonië (Visé). Je vindt hier de gepubliceerde rapporten uit 2016 en uit 2015.

 

Daarnaast geef ik met enige regelmaat een gastcollege (met rollenspel) over bestuurlijke samenwerking voor de masterstudenten van de Maastricht Graduate School of Governance. Jaren geleden, toen ik net in Maastricht was aangekomen, gaf ik jaarlijks het vak Public Policy Analysis in die masteropleiding. Een zeer internationaal georiënteerde studentengroep, afkomstig uit alle delen van de wereld, wat erg inspirerend is.

 

Tussen 2008 en 2014 heb ik jaarlijks een vak gegeven bij de master European Public Affairs van de faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen. Voor het vak, dat gaat over het evalueren van beleid, moeten studenten zelf een EU-beleidsprogramma of -project onderzoeken en evalueren.