Boek over Paars

 

 

In september 2015 verscheen mijn boek "Een doodgewoon kabinet. Acht jaar Paars 1994-2002" bij Uitgeverij Boom.

 

In 1994 vormden PvdA, VVD en D66 het eerste paarse kabinet, onder leiding van minister-president Wim Kok. Het was een bijzonder moment in de Nederlandse parlementaire geschiedenis, al sprak Kok over een "doodgewoon kabinet". Zijn eerste kabinet was in veel opzichten succesvol, maar de eufotie verdween tijdens Paars II. Paars kreeg een negatieve klank, mede door Pim Fortuyn, die de kabinetten-Kok met succes als "de puinhopen van Paars" wegzette. De val van het kabinet in april 2002 en de moord op Fortuyn leidden tot een dramatisch einde van acht jaar Paars.

 

Voor dit boek sprak ik met alle belangrijke bewindslieden en andere betrokkenen bij de twee paarse kabinetten. Onder meer Hans Dijkstal, Els Borst, Frits Bolkestein, Ad Melkert en natuurlijk Wim Kok, ze werkten allemaal mee aan de totstandkoming ervan. Het boek beschrijft, op basis van de verhalen van binnenuit, hoe de paarse coalitie functioneerde en laat zien dat Paars wel degelijk een bijzondere periode vormde in de politieke geschiedenis van Nederland. 

 

 

Publiciteit

Als je ergens een recensie of bespreking ziet die ik heb gemist, dan hoor ik het graag.

 

Nog in maart 2017 een recensie van politicoloog en oud-PvdA partijvoorzitter Ruud Koole.

 

In augustus 2016 werkte ik mee aan een uitzending van Nieuwsuur over de vraag wat het huidige kabinet-Rutte II kan leren van de paarse jaren.

 

Recensie in de Volkskrant (Volkskrant-recensie-28-11-2015.pdf), de Hoogveensche Courant (Hoogveensche Courant -recensie-13-11-2015.pdf) en het mij onbekende Vlaamse blaadje t Scheldt (t Scheldt -recensie-1-12-2015.pdf). Dat laatste schrijft over de "gouden verhalende pen" en een "avonturenboek", iemand die duidelijk van het lezen heeft genoten.

 

Op de politicologenwebsite StukRoodVlees een hele mooie recensie van Eelco Harteveld, die schrijft dat hij - een kind tijdens de paarse jaren - veel nieuws las over Paars. Leuk! 

 

Een bijzondere bespreking was er één in het Nederlands Dagblad. Verrassend positief, voor een krant die nooit veel met Paars heeft opgehad. "Kijken in de paarse ziel", en "alsof je in de Trêveszaal zit" schrijft de recensent. Leuk, dat was precies mijn bedoeling! Zie: NedDagblad-recensie.pdf

 

Op zaterdag 24 oktober besprak Sjoerd de Jong van NRC Handelsblad mijn boek in het radioprogramma Argos mijn boek, ik krijg een 8-plus, mooi hoor.

 

De recensie in NRC is nogal zurig. Een boek over Paars moet over de revolutie van Fortuyn gaan, anders kan het niet meer dan "petite histoire" zijn. Ik beschouw het maar als compliment.

 

Elsevier-columnist Gerry van de List schrijft over Kok en (kort) over mijn boek op 5 oktober.

 

Trouw heeft op zaterdag 3 oktober een mooie recensie in de boekenbijlage: Trouw-Historisch Paars-recensie.pdf

 

In oktober was er op diverse momenten een interview met mij te zien op NPO Politiek.

 

En vrijdagavond 2 oktober zat ik tussen 19.00 en 19.30 uur bij het radioprogramma OBA Live. Een superleuk gesprek met Theodor Holman!

 

Op zondag 27 september was ik uitgenodigd in het radioprogramma "De stemming" van de Limburgse regionale omroep L1.

 

Op de website van het Montesquieu Instituut staat op 24 september de eerste recensie.

 

Op de dag van de boekpresentatie, 24 september, zat ik rond 11.30 uur bij BNR Nieuwsradio. Diezelfde dag besteedde het Nederlands Dagblad aandacht aan de boekpresentatie. Ook het Maastrichtse universiteitsblad Observant publiceerde een interview.

 

Zondag 20 september zat ik bij het VPRO-radioprogramma OVT op radio 1, luister hier.

 

Zie mijn column "Paars: toen en nu" op de site van het Montesquieu Instituut.

 

 

Eerdere terugblikken op Paars

 

In de jaren dat ik aan mijn boek werkte, heeft Nederland opnieuw een paars kabinet gekregen. Althans: een kabinet van VVD en PvdA, maar zonder D66. Paars-min, zou je het kunnen noemen, naar analogie van de Paars-plus coalitie met GroenLinks waarover in 2010 werd gesproken.

 

Daarom schreef ik in september 2012 in NRC Handelsblad over de lessen die we van Paars I en II kunnen leren: Paars-I is een lichtend voorbeeld.pdf. Enkele dagen eerder schreef Frits Bloemendaal in de regionale kranten een artikel over hetzelfde onderwerp, en hij raadpleegde onder meer mij daarvoor. Hier lees je het artikel uit het Brabants Dagblad: Noem het vooral geen Paars.pdf.

 

Interessant in dit verband is ook een column van Wouter Bos in de Volkskrant eind 2014, over de vraag of Diederik Samson niet wat kan leren van de wijze waarop VVD-leider Frits Bolkestein tijdens Paars I opereerde: Diederik Bolkestein.jpg.

 

En in maart 2015 schreef politiek commentator Tom-Jan Meeus in NRC Handelsblad een beschouwing over de vraag of "Paarshaat" een consistente trek is van het Nederlandse electoraat.