Rekenkamers

 
Gemeenten hebben sinds 10 à 15 jaar allemaal een eigen rekenkamer of rekenkamercommissie.

 

Vanaf het begin ben ik betrokken: als rekenkamerlid, soms als opdrachtonderzoeker, en sinds enige tijd evalueer ik ook af en toe een rekenkamer.

 

Bij Dossiers (Lokaal bestuur) zijn mijn publicaties over het werk van rekenkamers te vinden.


Rekenkamer Maastricht

 

Van 2006 tot 218 ben ik (twee wettelijke termijnen) lid geweest van de Rekenkamer Maastricht, de laatste 6 jaar als voorzitter. Op de website van de rekenkamer zijn alle onderzoeksrapporten te vinden.

Rekenkamer Beuningen

 

Sinds 2013 ben ik Rekenkamerdirecteur in de gemeente Beuningen. Op de website van het Beuningse gemeentebestuur is de rekenkamer ook te vinden.

 

Evaluatie rekenkamers

 

Sinds enige tijd voer ik ook af en toe een evaluatie uit van een gemeentelijke rekenkamer. Natuurlijk kijk ik dan naar de onderzoeksmatige kwaliteit van de gepubliceerde onderzoeksrapporten en beoordeel ik of ze zorgvuldig zijn in hun werkwijze en processen, maar de nadruk ligt wat mij betreft vooral op de kansen en mogelijkheden om meer impact te hebben als rekenkamer. Dat begint altijd bij een goede relatie met de gemeente, die je als rekenkamer geacht wordt te ondersteunen in zijn controlerende rol; maar wel altijd in onafhankelijkheid, om geen speelbal van de politiek te worden.

 

Zie bijvoorbeeld hier de raadsbehandeling van mijn evaluatie van de Rekenkamer Leeuwarden in juli 2018.